Wat is de Grit van een nagelvijl ?

Elke nagelvijl is voorzien van een getal, maar wat betekenen die getallen precies?

De getallen verwijzen naar de korrel van de nagelvijl, ofwel de grootte en grofheid van de schurende deeltjes op de vijl. Wanneer beide cijfers gelijk zijn, betekent dit dat beide zijden van de vijl dezelfde korrel hebben. Als de cijfers verschillend zijn, heeft elke zijde van de vijl een andere korrel en werking.

Hoe lager het korrelgetal, hoe grover de korrel, en hoe hoger het getal, hoe fijner de korrel.

Ik zal hieronder uitleggen welke vijlen je voor welke behandeling kunt gebruiken:

VIJLEN:

  • 80 Grit wordt gebruikt voor het vormgeven en verwijderen van acrylnagels.
  • 100 Grit wordt gebruikt voor het in vorm vijlen van kunstnagels en het verwijderen ervan.
  • 180 Grit wordt gebruikt voor het vijlen van zowel je natuurlijke nagelplaat als kunstnagels om ze in de gewenste vorm te vijlen. Bovendien kan het ook worden gebruikt om je nagels in te korten.
  • 240 Grit wordt gebruikt voor het mat maken van je natuurlijke nagelplaat en het voorbereiden ervan voor de verdere stappen in de manicure. Voor het matteren van je nagelplaat raden we eerder een buffervijl aan.

BUFFERVIJLEN/ BLOKVIJLEN:

Naast gewone vijlen heb je ook nog de buffer- en blokvijlen. Ook hier heb je verschillende gradaties in:

   • 100 Grit wordt gebruikt om het volledige oppervlak van je kunstnagel te egaliseren en om diepe krassen te verwijderen.
   • 120 Grit wordt gebruikt om de natuurlijke nagelplaat te matteren en te egaliseren.
   • 180 Grit wordt gebruikt voor het verwijderen van krassen op de kunstnagels en voor het matteren en egaliseren van de natuurlijke nagelplaat.
   • 240 Grit wordt gebruikt om de natuurlijke nagelplaat te matteren en te egaliseren.
   • 280 Grit  wordt gebruikt om krassen te verwijderen op kunstnagels en voor het matteren van de natuurlijke nagels.

POLIJSTVIJLEN:

Bij een klassieke manicure gebruik je vaak een polijstvijl. Deze geven de natuurlijke nagel een mooie glans die wel 2 weken kan blijven zitten. Ook bij deze vijlen heb je weer verschillende gradaties:

   • 600 Grit wordt gebruikt voor het matteren van de natuurlijke nagelplaat.
   • 3000 Grit wordt gebruikt om de natuurlijke nagelplaat te laten glanzen.

HET VERSCHIL TUSSEN DE VERSCHILLENDE VORMEN VIJLEN

 • Banaanvijl
  De banaanvijl is perfect voor het vijlen van de nagels rondom de nagelriemen. Bovendien heeft deze vijl een ergonomische vorm die overbelasting van de pols voorkomt. 
 • Rechte vijl
  De rechte vijl is ideaal om de zijwanden en de punt van je nagels recht te vijlen.
 • Halve maan
  De halve maan vijl combineert de eigenschappen van een rechte en een banaanvijl. Met deze vijl kan je nauwkeurig vijlen langs de nagelwanden en rond de nagelriemen.
 • Ovaal
  De ovale vijl heeft aan beide uiteinden een afgeronde zijkant. Deze vijl is perfect voor het vijlen van het onderste gedeelte van de nagel en rond de nagelriemen. Bovendien is de ovale vijl breder, waardoor je een groter oppervlak van de nagel kan vijlen.
Vijlen 2

 

WELKE NAGELVIJL OM GELLAK TE VERWIJDEREN?

Bij het verwijderen van gellak is het aangeraden om een vijl te kiezen met een grit tussen 100 en 180. Vaak wordt een 100-180 of 180-240 vijl gebruikt.

Grit 100 wordt gebruikt om de dikte van het nagelproduct te verminderen en je kunstnagels in te korten en grit 180 wordt gebruikt voor het vormgeven van je natuurlijke nagel. Let op dat je grit 100 nooit op je natuurlijke nagels gebruikt, omdat dit schade kan veroorzaken aan je natuurlijke nagelplaat.

 

WELKE GRIT GEBRUIK JE OP NATUURLIJKE NAGELS?

Bij het vijlen van je natuurlijke nagelplaat wordt aangeraden om een vijl te kiezen met een grit tussen 180 en 240. Vaak wordt een 100-180 of 180-240 vijl gebruikt.

Veel nagelstylisten gebruiken een 180 grit vijl. Deze is geschikt om de nagels in te korten maar je moet voorzichtig zijn op de natuurlijke nagelplaat. Voor de natuurlijke nagel is een vijl met 240 Grit aan te raden maar ook blokvijlen zijn dan een prima alternatief om de nagelplaat te matteren.